Chișinău, 26 octombrie 2024 — cu o diferență de 10.564 de voturi a prevalat votul DA la referendumul constituțional vizând UE O dezbatere clasică Într-o speță curioasă, instanțele de judecată au fost puse în situația de a alege între cuvintele formale folosite de soți într-un contract și scopul real urmărit de soți. Este o discuție veche între juriști: dacă o clauză din contract are mai multe sensuri, unul dintre care…
-
Transpunerea eronată a Convenției de la Haga din 2005 în Codul de procedură civilă: un pas înapoi în atractivitatea R. Moldova ca jurisdicție
Chișinău, 8 aprilie 2024 Pe scurt: începând cu 1 martie 2024, instanțele judecătorești din R. Moldova nu au un temei legislativ pentru a recunoaște eficacitatea următoarei clauze în contractele cu caracter internațional (de comerț internațional, investiționale etc.): Instanțele judecătorești din [statul New York/California, SUA][Elveția][Norvegia][Brazilia] vor…
-
Decizie neinspirată: interzicerea superficiei pe terenurile statului și autorităților locale
9 decembrie 2022, Chișinău Am primit o scrisoare din teritoriu privind transmiterea terenului unității administrativ teritoriale (UAT) și constituirea unei superficii. Problema ridicării unei construcții private pe terenul autorității publice este deosebit de importantă, fiindcă, în Republica Moldova, proprietatea este perpetuă (veșnică), iar odată cu…
-
Antiexemplu al jurisprudenței: de fapt, obligația de a plăti pensia de întreținere trece la moștenitorul tatălui
10 iunie 2022, Chișinău Cineva mi-a atras atenția la o speță decisă recent în materie de moștenire (decizia Curții de Apel Chișinău din 24 mai 2022, cauza nr.2r-807/22). În speță, tatăl a fost obligat să plătească pensie alimentară fiicei minore. Aparent tatăl a încetat să…
-
Jocul de-a partajul te lipsește de locuință
28 ianuarie 2022, Chișinău Lecturând jurisprudența am dat peste o curioasă Încheiere a Col. civ. CSJ din 8 septembrie 2021 într-o cauză de partaj al apartamentului comun dintre o soră (reclamantă) și un frate (pârât) (dosarul nr. 2ra-1164/2021). Instanța de recurs și apel nu au…
-
Testamentul olograf: Cum se face un testament acasă?
Chișinău, 20 ianuarie 2022 | cod roşu de alertă epidemiologică COVID-19 în Chișinău, omicron face ravagii | stare de urgență în sectorul energetic Codul civil recunoaște validitatea testamentelor scrise de mână de către cel care lasă moștenirea (numit „testator”), fără nevoia ele să fie…
-
Noul proiect al legii condominiului publicat (act. – adoptat)
21 decembrie 2021, Chișinău, înainte de Crăciun și omicron | Actualizat: 29 iulie 2022 În 15 decembrie 2021 un grup de deputați a înregistrat inițiativa legislativă de Lege cu privire la condominiu (textul în PDF și Word se descarcă de acolo). Textul proiectului se înșiră pe…
-
Studiu al jurisprudenței: pretium doloris – cu titlu de prejudiciu moral
14 iunie 2021 Context Au trecut 8 ani de când prima dată am scris despre cuantificarea prejudiciului moral în bani (v. Manualul judecătorului în cauze civile, ed. 2013), iar acel studiu s-a bazat pe analiza jurisprudenței CSJ pentru perioada de referinţă: 2009-2012, pe baza a…
-
Judecătorul herculean din Krasnodar (RU)
12 mai 2021, Chișinău, începutul campaniei electorale parlamentare “To be courageous (…) requires no exceptional qualifications, no magic formula, no special combination of time, place and circumstance. It is an opportunity that sooner or later is presented to us all.”—John F. Kennedy „Pentru a fi…
-
BGH (2003): depășirea ușoară a unui termen vs buna-credință
30 aprilie 2021, pandemie, înainte de Paști Cercetând la tema termenelor în dreptul civil [→ adnotarea la art. 388], am dat de această hotărâre a Curții Federale de Justiție (BGH) din 8 mai 2003. Mi-a plăcut stilul ei, cât și fondul argumentelor, pe care le…