A A A + | -

Articolul 1198. Contractul de donaţie

(1) Prin contract de donaţie, o parte (donator) se obligă să mărească din contul patrimoniului său, cu titlu gratuit, patrimoniul celeilalte părţi (donatar).
(2) Contractul de donaţie prin care donatorul se obligă să transmită în viitor întreg patrimoniul actual sau o fracţiune din el fără a specifica bunurile care urmează să fie predate este nul.
(3) Contractul de donaţie care stipulează obligaţia donatarului de a achita datorii sau sarcini care nu există la momentul încheierii contractului este nul dacă natura şi întinderea datoriilor sau sarcinilor nu sînt stipulate în contract.
(4) Contractul care prevede predarea bunului după decesul donatorului este nul. În privinţa voinţei exprimate de donator se aplică dispoziţiile legale cu privire la testament.
(5) Orice clauză a contractului de donaţie care derogă de la dispoziţiile prezentului capitol în detrimentul donatorului este nulă.


Adnotare:
Autor: Octavian Cazac
Publicat: 10 februarie 2025

▮ I. Definiția și caractere

▮ II. Condițiile legale de formă

Codul civil prevede două forme alternative în care un contract de donație se încheie în mod valabil:

(a)          contract în formă autentică (art. 1200 alin. (1)); sau

(b)         contract în orice formă permisă de lege însoțit de predarea bunului (art. 1200 alin. (2)) – numită tradițional în doctrină darul manual.

Această reglementare a formei donației este clasică pentru dreptul european, existând, de exemplu,

  • în dreptul german: §§ 516, 518 BGB reglementează două forme de donație: darul manual fără cerință de formă (die Handschenkung) și promisiunea de donație, care se supune unei cerințe de formă (Schenkungsversprechen);
  • în dreptul românesc: art. 1011 alin. (1) Cod civil român – donația în formă autentică și art. 1011 alin. (2) – darul manual.

 

Mod de citare recomandat: 
Octavian Cazac, Adnotare la art. 1198 [online]. Codul civil Adnotat [citat 23.02.2025]. Disponibil: animus.md/adnotari/1198/
Atenție! Verifică dacă lucrării tale i se aplică alte reguli de citare.

 

LPA C civ, art.21 [Recunoașterea drepturilor dobândite valabil sub imperiul legii vechi]

(Model Succint) Articolul 1251. Contractul de locaţiune