A A A + | -

Articolul 526. Uzucapiunea dreptului contrar cuprinsului registrului de publicitate

(1) Dreptul de proprietate asupra unui bun imobil sau mobil poate fi înregistrat în registrul bunurilor imobile sau într-un alt registru de publicitate cu caracter constitutiv, în sensul art.420, în temeiul hotărîrii judecătoreşti prin care se constată uzucapiunea, în folosul posesorului sub nume de proprietar care l-a posedat timp de 10 ani, în una din următoarele situaţii:
a) proprietarul înregistrat în registrul de publicitate a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa juridică;
b) în registrul de publicitate a fost înregistrată declaraţia de renunţare la proprietate;
c) bunul imobil este un teren, cu sau fără construcţii, care nu a fost supus înregistrării primare în registrul bunurilor imobile.
(2) În toate cazurile, posesorul poate dobîndi dreptul numai dacă a depus cererea de înregistrare a dreptului de proprietate, în temeiul hotărîrii judecătoreşti, în registrul de publicitate înainte ca un terţ să fi depus propria cerere de înregistrare a dreptului în folosul său, pe baza unui temei legitim, în cursul sau chiar după împlinirea termenului necesar pentru uzucapiune.
(3) În cazurile prevăzute la alin.(1) lit.a) şi b), termenul necesar pentru uzucapiune nu începe să curgă înainte de data decesului sau, după caz, de data în care a încetat existenţa juridică a proprietarului, respectiv înainte de data înregistrării declaraţiei de renunţare la proprietate, chiar dacă intrarea în posesia bunului s-a produs la o dată anterioară.


Adnotare:
Autor: Octavian Cazac
Publicat: 21 august 2024
Reguli similare: § 927 BGB; art. 930 Cod civil român

▮ Scopul articolului

Art. 526 introduce instituția cunoscută în unele sisteme de drept ca uzucapiune extratabulară. Această formă a uzucapiunii are un dublu:

a) efectul extinctiv: fostul proprietar (verus dominus), care ar putea fi înregistrat în registru în cazurile menționate la alin. (1) lit. a) și b), pierde dreptul de proprietate;

b) efectul achizitiv: dobândirea dreptului de proprietate de către un neproprietar — posesorul este înregistrat în registrul de publicitate în calitate de nou proprietar al imobilului sau altui drept supus înregistrării (e.g. dreptul de proprietate asupra unui automobil).

▮ CtEDO

Efectul extinctiv al uzucapiunii extratabulare a fost verificat de CtEDO în hotărârea sa din 30 august 2007 în cauza J.A. Pye (Oxford) Ltd and J.A. Pye (Oxford) Land LTD v. Regatul Unit, cererea nr. 44302/02.  CtEDO a stabilit că această instituție trece testul de convenționalitate — nu încalcă CEDO.  Aici CtEDO a reținut că:

  • folosirea termenelor limitative (de prescripţie sau de decădere dintr-un drept dacă nu este exercitat) urmăreşte un scop legitim în interesul general. Durata termenului este o chestiune asupra căreia statul are o marjă de apreciere, cu condiţia ca termenul să nu fie atât de scurt, încât să fie inacceptabil;
  • una dintre consecinţele termenelor de prescripţie sau de decădere este aceea că titularul dreptului nu îl mai poate exercita.

▮ Procedura

Procedura prin care posesorul obține hotărârea judecătorească care constată uzucapiunea, care va servi ca temei al înregistrării dreptului său de proprietate în registrul de publicitate, este reglementată de art. 327-330 CPC.

Mod de citare recomandat: 
Octavian Cazac, Adnotare la art. 526 [online]. Codul civil Adnotat [citat 21.11.2024]. Disponibil: animus.md/adnotari/526/
Atenție! Verifică dacă lucrării tale i se aplică alte reguli de citare.

LPA C civ, art. 9 [Dispoziții tranzitorii privind administratorul persoanei juridice]

(Model Succint) Articolul 1251. Contractul de locaţiune