A A A + | -

Articolul 557. Încetarea proprietăţii comune pe cote-părţi prin partaj

(1) Încetarea proprietăţii comune pe cote-părţi prin partaj poate fi cerută oricînd de către oricare dintre coproprietari dacă legea, contractul sau hotărîrea judecătorească nu prevede altfel.
(2) Partajul poate fi cerut chiar şi atunci cînd unul dintre coproprietari a folosit exclusiv bunul, afară de cazul cînd l-a uzucapat, în condiţiile legii.
(3) Partajul poate fi făcut prin contract de partaj între coproprietari sau, în absenţa unui contract de partaj, prin hotărîre judecătorească prin introducerea unei acţiuni de partaj de către oricare dintre coproprietari.
(4) Contractului de partaj i se aplică dispoziţiile legale cu privire la actele juridice de dispoziţie.


Adnotare:
Autor: Octavian Cazac
Publicat: 3 august 2024

▮ Jurisprudență

Taxa de stat – Caracterul patrimonial al acțiunii aferente rezoluțiunii unui raport contractual patrimonial

Acțiunea privind rezoluțiunea contractului de partaj reprezintă un litigiu cu caracter patrimonial, iar valoarea acțiunii constituie valoarea bunurilor partajarea cărora s-a efectuat prin contractul rezoluțiunea căruia se solicită [cauza nr. 2-4148/24, Încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 27 martie 2024]. Citat din încheiere:

Judecătorul, studiind cererea de chemare în judecată, constată că reclamanta solicită constatarea rezoluțiunii contractului de delimitare a cotelor-părți din proprietate comună n devălmășie și de partajare a bunurilor imobile, autentificat notarial cu nr. 2142 din 02 septembrie 2019, încheiat între […] și FI. Judecătorul reține că acțiunea din speță reprezintă litigiul cu caracter patrimonial, iar valoarea acțiunii constituie valoarea bunurilor partajarea cărora s-a efectuat prin contractul rezoluțiunea căruia se solicită. Totodată, reclamanta nu a concretizat valoarea acțiunii. Nu a prezentat careva înscrisuri în confirmarea valorii bunurilor imobile și mobile și nici de existență a bunurilor imobile la care face trimitere.

[…]

Potrivit art. 3 din Legea taxei de stat nr. 213 din 31.07.2023, se impune taxă de stat pentru: a) cererile de chemare în judecată, cererile reconvenţionale, cererile de intervenţie principală, cererile de apel, cererile de recurs şi alte cereri prevăzute în anexa nr.1, cererile de contestare a actelor şi acţiunilor executorului judecătoresc, precum şi pentru cererile de eliberare de către instanţa de judecată a copiilor (duplicatelor) de pe documente, conform anexei nr.1.

Conform pct. 1.7 din Anexa 1 din Legea taxei de stat nr. 213 din 31.07.2023, pentru cererile de partaj din valoarea bunurilor supuse partajului cuantumul taxei de stat se calculează conform pct.1.1. Conform art. 2 din Legea taxei de stat nr. 213 din 31.07.2023, (4) Taxa de timbru constituie 200 de lei.

La cererea de chemare în judecată nu a fost anexată dovada de plata taxei de timbru. Așadar, potențiala reclamanta urmează să prezinte extrasul din Registrul bunurilor imobile în privința bunurilor partajul cărora se solicită, inclusiv și extrasul privind valoarea bunurilor imobile sau alt document ce ar confirma valoarea bunului, partajarea cărora s-a efectuat prin contractul rezoluțiunea căruia se solicită.

Mod de citare recomandat: 
Octavian Cazac, Adnotare la art. 557 [online]. Codul civil Adnotat [citat 21.11.2024]. Disponibil: animus.md/adnotari/557/
Atenție! Verifică dacă lucrării tale i se aplică alte reguli de citare.

LPA C civ, art. 9 [Dispoziții tranzitorii privind administratorul persoanei juridice]

(Model Succint) Articolul 1251. Contractul de locaţiune