A A A + | -

Articolul 562. Atribuirea bunului în cazul mai multor cereri

(1) În cazul mai multor cereri de atribuire care se contrazic reciproc, la atribuirea bunului către un coproprietar se iau în considerare necesităţile şi interesele speciale ale fiecărui coproprietar, dorinţa titularilor cotelor-părţi care formează majoritatea din toate cotele-părţi şi acordurile anterioare.
(2) Coproprietarul are dreptul preferenţial la atribuirea locuinţei în care îşi avea reşedinţa obişnuită la data introducerii acţiunii de partaj, precum şi, după caz, asupra mobilierului cu care este dotată locuinţa.
(3) Coproprietarul are dreptul preferenţial la atribuirea bunului pe care îl folosea în desfăşurarea unei activităţi de întreprinzător sau profesionale la data introducerii acţiunii de partaj, precum şi asupra bunurilor mobile cu care era dotat.
(4) În cazul în care mai mulţi coproprietari invocă drepturile preferenţiale, se va ţine cont de aptitudinea solicitanţilor de a administra şi întreţine bunul în cauză. În cazul în care bunul ţine de o activitate sau este o parte socială într-o societate comercială, se va ţine cont de durata participării personale a solicitantului în acea activitate înainte de data introducerii acţiunii de partaj.


Adnotare:
Autor: Octavian Cazac
Publicat: 24 martie 2025

▮ I. Scopul articolului

Articolul are ca scop de a oferi judecătorului un criteriu după care să soluționeze cererile mai multor coproprietari care cer atribuirea în natură a întregului bun sau a unor cote și care se contrazic între ele, adică când între toți solicitanții există un conflict, iar satisfacerea unei cereri exclude sau limitează o altă cerere.

Alin. (1) oferă criterii generale pe care judecătorul le „ia în considerare”, adică ele nu sunt criterii fixe și judecătorul face o evaluare globală a acestor criterii. Judecătorul are o marjă de discreție să dea prioritate unui criteriu față de alt criteriu.

Alin. (2) și (3) stabilesc cauze de preferință. Acestea constituie criterii obligatorii pentru judecător. Astfel, în cazul în care sunt mai multe cereri de atribuire, dar un singur solicitant deține o cauză de preferință, anume cererea acestuia din urmă trebuie satisfăcută. În acest caz, criteriile de la alin. (1) nu sunt decisive. De exemplu, faptul că un solicitant are o cotă-parte mai mare (criteriul flexibil de la alin. (1)) nu înlătură cauza de preferință a celuilalt coproprietar, care, deși deține o cotă-parte mai mică, locuiește în imobilul supus partajului.

Alin. (2) are un fundament familial și uman și anume continuarea locuirii copartajantului în locuința în litigiu. Alin. (3) are un fundament economic —  continuarea unei afaceri sau unei activități profesionale.

Dacă, însă, există mulţi coproprietari invocă drepturile preferenţiale de la alin. (2) și/sau (3), atunci aplică criteriul de la alin. (4). Acesta, însă, din nou, nu este un criteriu fix, ci doar sugerează judecătorului „să țină cont” de aptitudinile solicitanților, astfel că judecătorul le poate combina cu criteriile de la alin. (1).

[În același sens, că în dreptul succesoral, cauzele de preferință au prioritate față de criteriul general, vezi Cazac/Moștenirea, p. 685, §25, nr. 86]

Mod de citare recomandat: 
Octavian Cazac, Adnotare la art. 562 [online]. Codul civil Adnotat [citat 28.03.2025]. Disponibil: animus.md/adnotari/562/
Atenție! Verifică dacă lucrării tale i se aplică alte reguli de citare.

LPA C civ, art. 9 [Dispoziții tranzitorii privind administratorul persoanei juridice]

(Model Succint) Articolul 1251. Contractul de locaţiune