Articolul 861. Termenul executării obligaţiei
(1) În cazul în care termenul de executare a obligaţiei nu este determinat şi nici nu rezultă din natura acesteia, creditorul are dreptul de a pretinde oricînd executarea ei, iar debitorul este îndreptăţit să o execute oricînd.
(2) Dacă datoria de a executa imediat nu rezultă din lege, contract sau din natura obligaţiei, debitorul trebuie să execute obligaţia în termen de 7 zile din momentul primirii facturii sau a unei cereri echivalente din partea creditorului. Introducerea acţiunii în justiţie faţă de debitor se asimilează cererii de executare din partea creditorului.
(3) Dacă termenul de executare a obligaţiei este determinat, se consideră că creditorul nu poate cere executarea înainte de termen. Debitorul însă poate executa obligaţia înainte de termen dacă creditorul nu are nici un motiv temeinic pentru a refuza executarea. În cazul în care respinge executarea anticipată, creditorul este obligat să-l informeze imediat în acest sens pe debitor şi să ia toate masurile necesare pentru a evita prejudicierea lui.
(4) Acceptarea de către creditor a executării obligaţiei înainte de termen nu afectează termenul de plată a obligaţiei corelative.
Adnotare:
Autor: Octavian Cazac
Publicat: 20 septembrie 2020
În privința efectelor plății înainte de scadență și eventualului drept al debitorului de a cere dobânda pentru perioada dintre plata înainte de termen și scadență, vezi Ilustrația 5 din adnotarea la art. 1981.
Mod de citare recomandat:
Octavian Cazac, Adnotare la art. 861 [online]. Codul civil Adnotat [citat 20 septembrie 2020]. Disponibil: animus.md/adnotari/861/
Atenție! Verifică dacă lucrării tale i se aplică alte reguli de citare.