Articolul 81. Desemnarea și revocarea gestionarului
(1) Gestionarul condominiului este selectat de către asociație și desemnat în cadrul adunării generale, la care se decide încheierea contractului de administrare, sau în cadrul consiliului, dacă adunarea generală a decis delegarea competenței date consiliului.
(2) În cazul în care o asociație nu și-a desemnat administratorul conform prezentei legi și situația durează mai mult de o lună, oricare proprietar din condominiul cu destinație locativă poate cere primarului unității administrativ-teritoriale în care este amplasat condominiul să desemneze, prin concurs transparent și accesibil organizat de către autoritățile administrației publice locale, un gestionar al condominiului și să încheie cu acesta, în numele asociației, contractul de administrare. Concursul transparent și accesibil de selectare și desemnare a gestionarului se organizează în conformitate cu regulamentul aprobat de Guvern.
(3) Gestionarul poate fi revocat, inclusiv prin rezoluțiunea contractului de administrare, de către adunarea generală, cu sau fără motiv, cu efect de o lună din data adoptării hotărârii ori altă dată ulterioară determinată de către adunarea generală. În cazul revocării gestionarului, contractul de administrare se consideră rezolvit. În acest caz, gestionarul nu are dreptul la vreo compensație sau despăgubire legată de revocarea sa ori de încetarea contractului. Orice clauză din contractul de administrare care exclude ori limitează dispozițiile prezentului alineat este lovită de nulitate absolută.
Adnotare:
▮ Regulamentul de detaliere a reglementării
A se vedea Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru desemnarea gestionarului condominiului, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 243 din 26 aprilie 2023;
▮ Absența unui administrator — desemnarea de către primar
Asociația ar putea să rămână fără administrator din mai multe motive, de exemplu, fostul administrator a decedat sau a renunțat la această funcție conform art. 44 alin. (5), iar adunarea nu a reușit să desemneze în mod legal un nou administrator. Pentru această situație art. 81 alin. (2) prevede un mecanism de a salva situația. Și anume, dacă situația de absență a unui administrator durează mai mult de o lună, oricare proprietar din condominiul cu destinație locativă poate cere primarului unității administrativ-teritoriale în care este amplasat condominiul să desemneze un gestionar al condominiului, care să preia funcția de administrator.
Însuși gestionarul (de regulă, o persoană juridică) va fi desemnat ca administrator al asociației (art. 80 alin. (4) L. cond.).
O procedură alternativă de desemnare a unui administrator este prevăzută de art. 177 alin. (7) C. civ. — pe cale judiciară.
▮ Extras din Nota informativă la proiectul Legii cu privire la condominiu:
Articolul 81. Desemnarea și revocarea gestionarului
Alin. (2) prevede un mecanism pentru blocuri locative nu și pentru blocuri comerciale.Alin. (3) declară că relația asociație/proprietar – gestionar este una de încredere (fiduciară) și, prin urmare, adunarea generală (a asociației sau, după caz, a comunității) poate oricând hotărî să schimbe gestionarul. Norma este mai ales importantă pentru condominiile pasive cărora gestionarul le-a fost desemnat, ca măsură necesară, de către autoritatea publică locală (APL) conform alin. (2). Dacă adunarea generală este în stare să se convoace, ea poate reveni la normalitate – să ia singură hotărâri și să nu fie substituită de APL.