Articolul 534. Efectul dobîndirii cu bună-credinţă sau al uzucapiunii asupra dreptului de proprietate şi grevărilor sale
(1) Titularul anterior pierde dreptul său din momentul în care altcineva l-a dobîndit, în condiţiile legii, prin dobîndirea cu bună-credinţă sau, după caz, prin uzucapiune.
(2) Dacă cel care a dobîndit cu bună-credinţă sau, după caz, prin uzucapiune a cunoscut sau trebuia să cunoască că dreptul pe care îl dobîndeşte este grevat cu dreptul real limitat al unui terţ, grevarea va continua să existe conform condiţiilor sale.
(3) Dacă s-a constatat nulitatea absolută sau relativă a contractului în baza căruia uzucapantul a dobîndit dreptul real, acesta se poate opune obligaţiei de restituire a dreptului prin invocarea uzucapiunii în condiţiile legii. În acest caz, cealaltă parte contractantă se poate opune obligaţiei de restituire a îmbogăţirii primite de la uzucapant.
▮ La aplicarea acestui articol se va ține cont de efectul art. 1008. Și anume, într-un litigiu reclamantul poate demonstra reaua-credință a pârâtului nu doar arătând că pârâtul nemijlocit cunoștea sau trebuia să cunoască împrejurarea relevantă, ci, în mod alternativ, demonstrând că terțul implicat de pârât în contractul sau faptul litigios cunoștea sau trebuia să cunoască acea împrejurare. → adnotarea art. 1008