Articolul 872. Metoda de executare a obligaţiei pecuniare
(1) Obligaţia pecuniară poate fi executată prin orice modalitate utilizată în mod obişnuit în relaţiile respective la locul executării obligaţiei.
(2) Creditorul care acceptă plata prin utilizarea unui instrument de plată, titlu de creanţă sau a oricărui alt instrument conţinînd o promisiune de plată se prezumă că acceptă executarea sub condiţia că plata va fi efectuată.
(3) Cu excepţia cazului cînd creditorul a indicat un anumit cont, efectuarea plăţii prin transfer poate fi făcută la orice cont deschis pe numele creditorului pe care acesta l-a făcut cunoscut.
(4) Dacă plata se face prin transfer, obligaţia pecuniară se consideră executată la data la care suma de bani care a făcut obiectul plăţii a fost înregistrată în contul prestatorului de servicii de plată al persoanei căreia trebuia să i se facă plata.
Adnotare:
Autor: Octavian Cazac
Publicat: 4 aprilie 2025
Bibliografie: Palamarciuc/Banii și obligațiile pecuniare, p. [•]
▮ I. Domeniu de aplicare
Art. 872 se aplică executării obligațiilor pecuniare, atât de natură contractuală, cât și extracontractuală.
Alin. (1) instituie libertatea debitorului de a efectua plata prin orice modalitate utilizată în mod obișnuit. Evident, metoda de plată trebuie să fie legală.
Metodele obișnuite de plată sunt:
- plata în numerar;
- plata prin transfer (printr-o bancă sau un alt prestator de servicii de plată). Ea uzual este numită și „decontare”;
- plata prin instrument echivalent, arătat la alin. (2).
▮ II. Restricții pentru anumite plăți în numerar
Pentru anumite obligații pecuniare, legea restricționează efectuarea plății doar la plata prin transfer. Începând cu 1 aprilie 2025, este cazul Legii nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar şi pentru modificarea unor acte normative, care stabilește o serie de restricții, inclusiv:
- în cazul operațiunilor de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile efectuate între persoane fizice ce nu desfășoară activitate de întreprinzător, plata pentru bunul vândut/ procurat poate fi efectuată în numerar doar dacă preţul acestuia, indicat în contractul de vânzare-cumpărare, nu depăşeşte echivalentul a 100 salarii medii lunare pe economie prognozate, inclusiv în situaţia în care achitarea se face în rate (art. 5 alin. (3) lit. a) din Legea 34/2024);
- în cazul operațiunilor de vânzare-cumpărare a mijloacelor de transport efectuate între persoane fizice ce nu desfășoară activitate de întreprinzător, plata pentru mijlocul de transport vândut/ procurat poate fi efectuată în numerar, doar dacă preţul acestuia, indicat în contractul de vânzare-cumpărare, nu depăşeşte echivalentul a 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate, inclusiv în situaţia în care achitarea se face în rate (art. 5 alin. (3) lit. b) din Legea 34/2024).
În aceste cazuri, „plata urmează să fie efectuată prin transfer bancar, cu excepția sumei de până la 200000 lei, care poate fi achitată în numerar” (art. 5 alin. (4)).
Pentru detalii → Comunicatul informativ al Ministerului Finanțelor din 28 martie 2025.
Legea prevede sancțiuni pecuniare (sub forma amenzii) aplicabile pentru efectuarea plăților în numerar care încalcă restricțiile acestei legi. Nu este, însă, clar dacă se aplică sancțiunea invalidării plății, astfel că, deși creditorul a încasat în mod voluntar suma datorată în numerar, s-ar considera că plata nu este liberatorie, ci debitorul ar fi în continuare ținut să efectueze aceeași plată într-un mod în care este conform cu legea, iar creditorul este obligat să restituie suma primită în mod neconform legii. Deoarece Legea 34/2024 nu prevede expres o asemenea sancțiune a invalidării plății, restricțiile legale ar trebuie interpretate în sensul în care acceptarea de către creditor a unei plăți în numerar neconform legii constituie o plată liberatorie, adică obligația debitorului se consideră stinsă. Creditorul poate refuza primirea unei plăți neconforme legii, acesta nefiind un caz de întârziere a creditorului, ci un caz de neexcutare a obligației de plată de către debitor.
Mod de citare recomandat:
Octavian Cazac, Adnotare la art. 872 [online]. Codul civil Adnotat [citat 10.04.2025]. Disponibil: animus.md/adnotari/872/
Atenție! Verifică dacă lucrării tale i se aplică alte reguli de citare.
Vladimir Palamarciuc – Metoda şi moneda de executare a obligaţiilor monetare, 2018