A A A + | -

Articolul 574. Determinarea părţilor din proprietatea comună în devălmăşie soţilor în caz de partaj al bunurilor

(1) În cazul partajului bunurilor proprietate comună în devălmăşie a soţilor, părţile lor se consideră egale.
(2) Bunurilor proprietate comună în devălmăşie a soţilor pot fi partajate atît la divorţ, cît şi în timpul căsătoriei. Partajul bunurilor comune în timpul căsătoriei nu afectează regimul juridic al bunurilor care vor fi dobîndite în viitor.


Adnotare:
Autor: Octavian Cazac
Publicat: 4 septembrie 2020 | Actualizat: 26 octombrie 2024

▮ Jurisprudență

1. Dacă automobilul dobândit în timpul căsătoriei și apoi vândut, la fel în timpul căsătoriei era comun, un fost soț (reclamant) poate cere partajul prețului de vânzare chiar și după divorț. Or, în cauză nu se partajează automobilul, care nu mai aparține fostului soț pârât, ci se partajează banii primiți de pârât din vânzare [cauza nr. 2ra-73/18, Decizia Col. civ. CSJ din 7 februarie 2018].

2. Regim matrimonial legal poate fi modificat, total sau parțial, de către soți printr-un contract matrimonial. Un asemenea contract nu poate avea efect retroactiv, adică nu poate modifica regimul matrimonial existent înainte de încheierea contractului. Totuși, soții pot să modifice regimul bunurilor lor comune prin încheierea unui contract de partaj; chiar dacă soții au numit contractul „contract matrimonial” și nu „contract de partaj”, decisivă nu este denumirea contractului, ci intenția reală a părților și interpretarea clauzei privind partajul într-un mod în care ea produce efecte (este legală), și nu într-un mod în care ea ar fi lipsită de efect (ar fi ilegală) [Decizia Col. civ. CSJ din 23 octombrie 2024, cauza nr. 2ra-965/23; NR. PIGD 2-22004996-01-2ra-13072023; pentru detalii despre această decizie → CSJ: Interpretarea pro validitatem a contractului – recalificarea clauzei din contractul matrimonial în clauză de partaj].

Mod de citare recomandat: 
Octavian Cazac, Adnotare la art. 574 [online]. Codul civil Adnotat [citat 2.12.2024]. Disponibil: animus.md/adnotari/574/
Atenție! Verifică dacă lucrării tale i se aplică alte reguli de citare.

LPA C civ, art. 9 [Dispoziții tranzitorii privind administratorul persoanei juridice]

(Model Succint) Articolul 1251. Contractul de locaţiune