A A A + | -

Articolul 387. Calcularea termenelor de un an şi de o lună

Dacă termenele de un an şi de o lună se calculează fără a se ţine cont de curgerea lui neîntreruptă, se consideră că luna are 30 de zile şi anul – 365 de zile.


Adnotare:
Autor: Octavian Cazac
Publicat: 16 august 2024
Originea regulii: §191 BGB

▮ Atenționare!

Dacă te gândești să aplici art. 387 și să faci concluzia că luna are 30 de zile (sau că anul are 365 zile), există o șansă de 99,99% că te pregătești să faci o greșeală nescuzabilă.

Sute de juriști au căzut în această capcană, inclusiv 6 judecători ai Curții Constituționale, care în iunie 2019 și-au dat demisia in corpore.

▮ Scopul articolului

Norma nu se aplică termenului de prescripție extinctivă, fiindcă ea este exprimată ca o curgere continuă a termenului [Comentariul la §191 BGB, Palandt/BGB, ediția 2017]. Este adevărat că termenul de prescripție se suspendă, însă, de fapt, trebuie să calculăm zilele de suspendare și să le adăugăm la zilele inițiale ale termenului de prescripție extinctivă.

Norma art. 387 are o aplicabilitate foarte specifică: când legea sau actul juridic stabilește un termen în luni sau un termen în ani, însă este implicit că vorbim despre un termen ce se poate fragmenta.

Ilustrație 

Îți dau voie să te folosești de casa mea de vacanță 3 luni în cadrul unui an. Tu vii, și locuiești în ea în ianuarie 10 zile. Întrebare: cât timp ți-a mai rămas? Răspunsul pe art. 387 este: 2 luni (nefolosite) plus 20 de zile (30 de zile standard prevăzute de art. 387 minus 10 zile folosite). Dacă lipsea norma art. 387, soluția ar fi fost 21 de zile (fiindcă ianuarie are 31 de zile).

Când calculați termene în luni, vă rog să nu înmulțiți numărul de luni la 30 de zile. E pur și simplu greșit.

Cum este corect → adnotarea la art. 388.

▮ Problema de redactare

Articolul este redactat (tradus) rău. Mai jos este textul sursă din BGB. Ideal însă ar fi fost ca articolul dat să fie exclus din Codul civil al Republicii Moldova, deoarece el nu a făcut decât să creeze confuzie.

§ 191. [Расчет месячного и годового сроков]
Если срок исчисляется месяцами или годами таким образом, что не требуется его непрерывное течение, то месяц считается в тридцать дней, а год - в триста шестьдесят пять дней.


Section 191 Calculation of periods of time
If a period of time is determined by months or by years with the meaning that they are not required to run consecutively, a month is counted as thirty days and a year as 365 days.
Mod de citare recomandat: 
Octavian Cazac, Adnotare la art. 387 [online]. Codul civil Adnotat [citat 21.11.2024]. Disponibil: animus.md/adnotari/387/
Atenție! Verifică dacă lucrării tale i se aplică alte reguli de citare.

Tabelul de concordanță - art. înainte și după renumerotarea din 1.3.2019

LPA C civ, art. 19 [Dispoziții tranzitorii privind aplicarea adaptată a dispozițiilor privind registrele de publicitate]